Het zuurdesembrood is een van de oudste soorten brood, maar daardoor niet minder lekker. Het brood heeft namelijk zijn populariteit niet verloren in de afgelopen jaren. Hoe wordt dit brood gemaakt en wat zorgt ervoor dat het zo populair blijft?

Wat is zuurdesembrood en hoe wordt het gemaakt?

Het zuurdesembrood wordt gemaakt met een van de oudste graan fermentatieprocessen die er bestaat. Voor de meeste broden zijn de standaard ingrediënten meel of bloem, water, gist en zout. Voor het zuurdesembrood maken wij gebruik van desem als rijsmiddel, in plaats van gist, dit allemaal op biologische basis. Desem is een soort beslag, bestaande uit water en meel. Dit beslag laten wij een paar dagen rijzen voordat wij het gebruiken, we noemen dit ook wel de ‘starter’. Door tijdens dit proces bloem en water te blijven toevoegen aan het beslag, zorgen onze bakkers voor de perfecte verhouding van deze starter. Dit fermentatieproces vraagt veel tijd en aandacht van onze bakkers, maar op deze manier zorgen wij voor een heerlijk biologisch brood met een karakteristieke smaak. Bij het maken van ons traditionele zuurdesembrood maken wij gebruik van wilde gist (zuurdesem) en melkzuurbacteriën om het brood te laten rijzen, deze melkzuurbacteriën zitten van nature al in het meel dat wij gebruiken.

Uit dit bakproces komt een mooi stevig en smaakvol brood. De specifieke, stevige structuur van het zuurdesembrood komt door het lange fermentatieproces dat het nodig heeft. Dit brood heeft meer tijd en aandacht nodig dan veel andere broodsoorten.

Een van de gezondere broden die er te vinden zijn?

We kunnen niet zeggen dat ons zuurdesembrood ‘gezonder’ is dan andere broodsoorten ten opzichte van de voedingswaarden die het brood heeft. Deze zijn namelijk ongeveer gelijk aan andere soorten brood. Ons zuurdesembrood zorgt er echter wel voor dat voedingsstoffen als vezels, bepaalde vitaminen en ijzer beter worden opgenomen door je lichaam. Dit komt doordat ons zuurdesembrood een hoog foliumzuurgehalte heeft en meer antioxidanten bevat dan andere broodsoorten.

Ook zorgt dit brood ervoor dat je sneller een verzadigd gevoel hebt. Een verzadigd gevoel komt door het binnenkrijgen van vezels. Ons zuurdesembrood zorgt ervoor dat onder andere vezels beter worden opgenomen in je lichaam, zo zorgt ons zuurdesembrood ervoor dat je sneller een verzadigd gevoel hebt. Zo kun je met een groot gezin gemakkelijk met zijn allen van dit brood eten.

×