Belangrijke onderwerpen aansnijden! 

Afgelopen woensdag brachten minister-president Mark Rutte, Micky Adriaansens en Leendert-Jan Visser een bezoek aan onze Lekker Brood Bakkerij. Ambachtelijke bakkers, waaronder wijzelf, kijken door de stijgende prijzen van energie en grondstoffen zorgelijk naar de toekomst. Na een rondleiding in onze bakkerij en een kennismaking met onze hardwerkende bakkers, schoven we aan tafel om het belangrijke onderwerp aan te snijden.

 ‘Ambachtelijke Bakkers luiden de noodklok’ 

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de graan-, gasprijzen en energierekeningen aan het stijgen. Dit zorgt ervoor dat veel bakkers gedwongen zijn hun productprijzen te verhogen. Bij Lekker Brood zijn de prijzen gemiddeld zo'n vijftien procent gestegen. Duurder worden kan niet, omdat we dan ons marktaandeel verliezen. We nemen al maatregelen om onze verkoopprijzen niet te hard mee te laten stijgen.

Door deze stijging in prijzen en financiële problemen bij bakkers in heel nederland is de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) de campagne ‘Ambachtelijke Bakkers luiden de noodklok’ gestart.  Lekker Brood had de eer om Rutte en Adriaansens in onze ambachtelijke bakkerij te ontvangen en het gesprek te faciliteren. 

 

Gasloos, sociaal en ambacht.. wat kunnen we nog meer doen?

Sinds 2012 bakt Lekker Brood ambachtelijke biologische broden. Bij de bouw van de bakkerij aan de dintelstraat in Den Haag hebben wij gekozen om honderd procent gasloos te zijn. We gebruiken zo min mogelijk machines en zo veel mogelijk ambachtelijk handwerk.Ook wordt er zorgvuldig gekeken naar ons bakproces. Zo wordt er veel gebakken op restwarmte om energie te besparen. Onze verduurzaming reikt verder dan op een duurzame manier broden bakken. Elke dag worden er unieke biologische broden gebakken door medewerkers met een arbeidsbeperking. Het grootste deel van onze medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt en is, doordat wij samen met Social Capital een passende sociale baan gecreëerd hebben, weer een waardevol onderdeel van de arbeidsmarkt. Sommigen hebben hun passie gevonden in het bakkers-ambacht, anderen als winkelmedewerker of als chauffeur. 

De klok heeft geslagen, verandering is nodig

Toch blijken de duurzame keuzes in het niet te vallen bij de stijgende energierekeningen. Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren. Er zijn nog geen beloftes gedaan in het gesprek, maar we hebben ons verhaal kunnen doen en het probleem aan de kaak kunnen stellen. Wij gaan door met bakken!

×