Natuurlijk gebakken in Den Haag

Lekker Brood

Lekker Brood is in 2012 ontstaan met de ambitie om de grootste biologische en sociale bakkerij van Zuid-Holland te worden. Dat doen we door onze recepturen continu te ontwikkelen op zoek naar de beste deegkwaliteit en optimale smaakbeleving.

Ambacht zoals het hoort

Elk brood wordt met aandacht samengesteld en gekneed voordat het de stenen ovenvloer opgaat. Het ambachtsproces duurt 48 uur en vindt plaats in onze bakkerij aan de Dintelstraat.

Het gaat als volgt: we maken voordegen die we 24 uur laten rijzen. Van die voordegen maken we brooddegen, die vervolgens ook 24 uur rijzen. Dit is een fermentatieproces dat ervoor zorgt dat de broden een volle smaak krijgen. Na 48 uur rijzen ontstaat er een netwerk in het deeg dat je terugziet in het gebakken brood. Dat zogenoemde netwerk is kenmerkend voor ambachtelijk bereid brood.

Kookstuk brood

De smaak van Lekker Brood begint bij het ontwerp van ons kookstuk en alle biologische grondstoffen. Dit kookstuk vormt de basis van de karakteristieke smaakeigenschappen. De basis bestaat uit een mix van biologische pitten en zaden die worden gekookt in Oosterscheldewater. Dit rijke water geeft het product een volle ziltige smaak, hierdoor hoeft er minder zout toegevoegd te worden aan het deeg.

Deze ingrediënten worden gekookt in een ketel op een vaste temperatuur in een bepaalde tijd. Voor ieder deegsoort hebben wij een uniek kookstuk met een eigen smaakprofiel. Naast dat de gekookte pitten en zaden meer smaak afgeven nemen ze veel extra vocht op tijdens het kookproces. Dit resulteert in een natuurlijke broodverbeteraar waardoor we de houdbaarheid van ons biologische brood met enkele dagen verlengen. Daarnaast maakt dit het brood malser en vezelrijker.

Sociale impact

Het grootste deel van onze medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Sommige hebben hun passie gevonden in het bakkers-ambacht, anderen brengen als chauffeur met veel zorg de vers afgebakken broden naar jou toe. Op die manier zijn zij een waardevol onderdeel geworden van de arbeidsmarkt.

Samen met de jobcoaches van Social Capital zoeken we per persoon naar een passende functie met een aangepast takenpakket. Zo hebben we talloze passende sociale banen gecreëerd van bakker, inpakker, tot chauffeur en winkel-medewerker. De jobcoach is structureel op locatie aanwezig om de begeleiding te faciliteren.

×