Weet jij hoe je het beste je brood kunt bewaren? Lees hieronder onze tips om langer van je brood te blijven genieten!

Bewaar je brood nooit in de koelkast, hierdoor wordt het brood namelijk een stuk sneller oud, dit komt doordat het zetmeel in het brood water loslaat als het tussen de -5*C en +5*C wordt bewaard, daardoor droogt het brood uit. In je keukenkastje blijft het brood zo’n 2 tot 4 dagen goed. Wanneer je dit doet, zorg dan dat het brood in een goed afgesloten zak zit en deze zak in een afgesloten broodtrommel, zodat er geen overbodige zuurstof bij komt. Op deze manier blijft het brood het langst zacht en mals. Wanneer je een krokantere korst wilt moet je het brood bewaren in een papieren zak.

Het brood voor een langere tijd bewaren? Dan is invriezen het beste wat je kunt doen! Pas na ongeveer twee weken droogt het brood wat uit, maar in de vriezer kan je het doorgaans ongeveer een maand bewaren.

Extra tips voor het zo lang mogelijk vers houden van je brood:

  1. Een vochtiger brood (zoals een roggebrood) zal langer smaakvol en vers zijn dan een minder vochtig brood (zoals een stokbrood). Dit komt doordat het zetmeel het water in brood uiteindelijk loslaat, dit zorgt voor het uitdrogen van het brood. Bij een vochtiger brood zal dit dus langer duren dan bij een minder vochtig brood.
  2. Bewaar het brood in een afgesloten, donkere plek. Waar wel genoeg ruimte is om het brood te laten ademen.
  3. Geef je brood een oppepper. Dit doe je door de kost lichtvochtig te maken met waterdruppels, dit leg je even in de oven. Dit geeft het brood een kleine ‘oppepper’. Dit werkt bij brood met een harde korst, afbakbrood of stokbrood.

Dus wil je je brood extra lang bewaren, zorg dan dat je het dagvers meteen invriest. Anders kan je het beste je brood in een goed afgesloten plastic zak in een broodtrommel bewaren die op een donkere plek staat. Zo blijft het brood het langst lekker!

×